ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Δ14β/οικ/4697/520/20.07.1990 του Κ.Ε.Δ.Ε.

 

 

ΘΕΜΑ : Χρήση όξινων ασφαλτικών Γαλακτωμάτων σε προεπαλήψεις, συγκολητικές επαλήψεις και σφραγιστικές επαλήψεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ : α) Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 4/17-1-90 Γεν . Γραμ . Δημ . Εργων 

                    β) Εγγρ. ΔΤΥ/Νομαρχίας Μεσσηνίας /Αρ . Πρ . τυ 1270/1216/12-2-90

 

 

Αναφερόμενοι στην πιό πάνω σχετική εγκύκλιο 4/17-1-90 της Γεν . Γρ. Δημ. Εργων και με βάση τα κατά καιρούς αιτήματα διαφόρων τεχνικών υπηρεσιών για παροχή πρόσθετων πληροφοριών και σχετικών οδηγιών επί του θέματος, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :

1.- Τα όξινα ασφαλτικά γαλακτώματα έχουν επίσημα καθειρωθεί στη χώρα μας με την εφαρμογή της Π.Τ.Π.Α-203/1966 ως ασφαλτικά υλικά χρησιμοποιούμενα εις την κατασκευή Εργων οδοποιίας και Αεροδρομίων.

Η Π.Τ.Π.Α-203 περιλαμβάνει τους 5 τύπους όξινων γαλακτωμάτων (ΚΕ-1 - ΚΕ-5), τις τυπικές εφαρμογές τους σε διάφορες ασφαλτικές εργασίες μεταξύ των οποίων και οι αναφερόμενες στο θέμα ήτοι Προεπαλήψεις - Συγκολητικές επαλήψεις - Σφραγιστικές επαλήψεις, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καθώς και τους ποιοτικούς όρους που πρέπει να πληρούν με τις προδιαγραφόμενες μεθόδους δοκιμών.

2.- Οι οδηγίες εφαρμογής των όξινων ασφαλτικών γαλακτωμάτων σχετικά με τον χρησιμοποιούμενο κατάλληλο μηχανικό εξοπλισμό, την προετοιμασία της προς επάλειψη στρώσης, την ποσότητα του γαλακτώματος ανά Μ2, του τρόπου ψεκασμού για επίτευξη ομοιομόρφης διαστρωσης κ.λ.π .αναφέρονται λεπτομερώς στις οικείες Προδιαγραφές των επί μέρους ασφαλτικών εργασίων (Π.Τ.Π. Α-222, Α-226, Α-230, Α-232, Α-233, Α-245, Α-246 κ.λ.π.).

3.- Η εξέλιξη της έρευνας και τεχνολογίας επιτρέπουν σήμερα την παραγωγή όξινων ασφαλτικών γαλακτωμάτων τα οποία έχουν αντικαταστήσει τόσο τη θερμή άσφαλτο όσο και τα ασφαλτικά διαλύματα σε όλες τις περιπτώσεις ασφαλτικών έργων οδοποιίας.

Σημειώνουμε ότι από τις δύο κατηγορίες ασφαλτικών γαλακτωμάτων, τα όξινα (κατιονικά) τυγχάνουν ευρύτατης και σχεδόν μονοπωλιακής χρησιμοποίησης έναντι των αλκαλικών (ανιονικών) διότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την ίδια επιτυχία και με ασβεστολιθικά (αλκαλικά) και με πυριτικά (όξινα) πετρώματα. Επίσης σημειώνουμε το βασικό πλεονέκτημα, ότι με τα όξινα ασφαλτικά γαλακτώματα δεν αντιμετωπίζεται πρόβλημα υδροφιλίας αφού οι παράγοντες γαλακτοποίησης λειτουργούν και σαν αντιυδρόφιλα υλικά.

4.- Τα όξινα ασφαλτικά γαλακτώματα στην χώρα μας δεν έχουν εφαρμοσθεί σε έκταση μέχρι σήμερα παρά τα βασικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν έναντι της θερμής ασφάλτου και ιδίως έναντι των ασφαλτικών διαλυμάτων, σε αντίθεση με άλλες προηγμένες χώρες και κυρίως της Ευρώπης (Ε.Ο.Κ.)

Όπως είναι γνωστό στις χώρες της Ε.Ο.Κ η ευρύτατη χρήση των όξινων ασφαλτικών γαλακτωμάτων έχει αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη θερμή άσφαλτο και σε όλες τις περιπτώσεις τα ασφαλτικά διαλύματα τα οποία λόγω της μεγάλης αναλογίας φωτιστικού πετρελαίου που περιέχουν τείνουν νε εγκαταλειφθούν ως αντιοικονομικά αλλά και ως μέσα ρύπανσης του περιβάλλοντος (εξάτμιση πετρελαίου και όχι ύδατος ).

5.- Η μέχρι σήμερα εμπειρία από την εκτέλεση των ασφαλτικών εργασιών που αναφέρονται στο θέμα, απέδειξε ότι η χρήση των όξινων γαλακτωμάτων είχε σαν αποτέλεσμα την έντεχνη κατασκευή των εργασιών και την αποφυγή των αστοχιών οι οποίες συχνα παρατηρήθησαν με την χρήση των ασφαλτικών διαλυμάτων και σε πολλές περιπτώσεις με την χρήση της θερμής ασφάλτου.

Κατωτέρω επεξηγούμε αναλυτικότερα κατά περίπτωση .

 

 

Α.- ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣΦΑΛΤΙΚΩΝ ΠΡΟΕΠΑΛΕΙΨΕΩΝ

 

Οι ασφαλτικές προεπαλέιψεις γίνονται σε στρώσεις βάσης στις οποίες πρόκειται να γίνουν διάφορες ασφαλτικές κατασκευές. Σκοπός της προεπάλειψης είναι η κατά κάποιο τρόπο αδιαβροχοποίηση της εμποτιζομένης ςτρώσης και η επίτευξη συνοχής των επιφανειακών κόκκων.

Στην περίπτωση χρησιμοποίησης ασφαλτικού διαλύματος αντί όξινου γαλακτώματος για την προεπάλειψη,ο κίνδυνος αστοχίας δύναται να προέλθει:

α)  Από ελλειπή εξάτμιση του περιεχομένου φωτιστικού πετρελαίου ως διαλύτη, που συμβαίνει όταν παραβιάζονται χρονικά οι κανονικές συνθήκες εφαρμογής λόγω ανωμάλων καιρικών συνθηκών ή λόγω κακής εκτίμησης των συνθηκών εξάτμισης.

β)  Από σκόπιμη αντικατάσταση του φωτιστικού πετρελαίου λόγω υψηλού κόστους απο το φθηνότερο και δυσκόλως εξατμιζόμενο πετρέλαιο Ντήζελ.

-    Εκτός του σοβαρού κινδύνου των αστοχιών, η χρήση των ασφαλτικών διαλυμάτων είναι και αντιοικονομική λόγω της εφαρμογής των εις υψηλοτέρας θερμοκρασίας και της συμμετοχής σε μεγάλο ποσοστό  του φωτιστικού πετρελαίου ως διαλύτη(Για το Μ Ε Ο: 40-45% Φωτ. πετρέλαιο και για το Μ Ε Ι: 30-34% Φωτ.  πετρέλαιο).

-   Συνεπώς η μόνη ενδεδειγμένη λύση στις εργασίες προεπαλείψεων είναι η χρήση όξινου ασφαλτικού γαλακτώματος του τύπου ΚΕ-5 ης Π.Τ.Π. Α-203.

 

Β.- ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΛΕΙΨΕΩΝ

 

 

Ειναι οι επαλήψεις ασφαλτικού υλικού σε υφιστάμενη ασφαλτική επιφάνεια όπου πρόκειται να διαστρωθεί νέα ασφαλτική στρώση.

Οι συγκολλητικές επαλείψεις γίνονται με σκοπό την συγκόλληση των δύο επιφανειών, έτσι ώστε να εργάζονται σαν ενιαία στρώση. Η μεβράνη που δημιουργείται μεταξύ των στρώσεων πρέπει να είναι συνεχής και ορισμένου πάχους κατά το δυνατόν χαμηλού για να αποφευχθεί το φαινόμενο της ολίσθησης (ερπυσμού).

Από την εμπειρία που υπάρχει στις συγκολητικές επαλείψεις έχει αποδειχθεί ότι τα πιο έντεχνα αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί με τα όξινα ασφαλτικά γαλακτώματα ταχείας διασπάσεως ΚΕ-1 και ΚΕ-2 αφού με τα υλικά αυτά είναι εύκολο να επιτευχθεί αφ’ ενός μεν η επιθυμητή ανα Μ2 ποσότητα ασφάλτου κατά την εφαρμογή και αφ΄ετέρου η ομοιόμορφη καθολο το μήκος και πλάτος της οδού επικάλυψη της στρώσης .

Εχουν παρατηρηθεί κατ’ επανάληψη αστοχίες σε συγκολητικές επαλήψεις με την χρήση ασφαλτικών διαλυμάτων που οφείλονται στους ίδιους λόγους που αναφέρονται στην περίπτωση των προεπαλείψεων. Συνηθισμένη περίπτωση είναι ο ερπυσμός της υπερκείμενης στρώσης ασφαλτοτάπητα.

Επίσης αστοχίες έχουν παρατηρηθεί σε πολλές περιπτωσεις συγκολητικών επαλείψεων με καθαρή άσφαλτο που οφείλονται συχνά σε ανομοιομορφία πάχους, σε εφαρμογή της ασφάλτου σε μη επιτρεπόμενες θερμοκρασίες.

Παρόμοιες αστοχίες εξουδετερώνονται πλήρως με την χρήση των κατάλληλων όξινων γαλακτωμάτων τύπου ΚΕ-1 και ΚΕ-2 της Π.Τ.Π. Α-203.

 

Γ.-  ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΛΕΙΨΕΩΝ

 

Οι σφραγιστικές επαλείψεις αποσκοπούν στην στεγάνωση της επιφανείας ασφαλτικών κατασκευών ανοικτού ή και ημίκλειστου τύπου έναντι των υδάτων βροχής και σε πολλές περιπτώσεις στην αποκατάσταση επιφανειακών ανωμαλιών ή φθορών .

Η σφράγιση των επιφανειών γίνεται με επάλειψη της επιφανειακής στρώσης με ασφαλτικό υλικό και εν συνεχεία επικάλυψη με λιθοσύντριμα για την αποφυγή απομάκρυνσης της σφραγιστικής επάλειψης από τους τροχούς των οχημάτων .

Και στην παρούσα περίπτωση η χρησιμοποίηση όξινων ασφαλτικών γαλακτωμάτων εξασφαλίζει την έντεχνη κατασκευή χωρίς κινδύνους αστοχιών και αφ’ετέρου είναι συμφερότερη οικονομικά δεδομένου ότι και η άσφαλτος και τα ασφαλτικά διαλύματα απαιτούν υψηλότερες θερμοκρασίες εφαρμογής με αποτέλεσμα το ηυξημένο κόστος, την κατανάλωση καυσίμων και επί πλέον την ρύπανση του περιβάλλοντος.

Συμπερασματικά απολήγουμε ότι η επέκταση της χρήσης των όξινων ασφαλτικών γαλακτωμάτων στις ασφαλτικές επεξεργασίες των προεπαλείψεων, συγκολλητικών επαλείψεων και σφραγιστικών επαλείψεων θα συντελέσει στην έντεχνη κατασκευή των έργων, την εξάλειψη των αστοχιών και την επίτευξη χαμηλοτέρου κόστους κατασκευής.

Τέλος είμαστε πρόθυμοι για την παροχή οιασδήποτε συμπληρωματικής πληροφορίαςσχετικά με τις ασφαλτικές επεξεργασίες του θέματος.